اين تصميم نشانه ديگری است که رهبران جديد مصر، قصد جدی برای تاثير بر روابط بين منطقهای در خاور ميانه را دارند. اسراييل اما با اعتراض به اين عملکرد مصر اعلام کرده که اين رویه نگرانیهای امنيتی برای آن کشور بوجود میآورد. اما پيش بينی میشود با نزديک شدن انتخابات در مصر، اين تغيير سياسی با اقبال عمومی روبرو خواهد شد چرا که با احساس همدردی عمومی مصريان با ساکنان غزه همسويی دارد.
خبرنگاران سبز/میز ترجمه/خاورمیانه:
حاکمیت نوین مصر با اقدامی نمادین و نزدیک به خواسته مردم کشورش از یک سو فضا را برای انتخابات
نزدیک الوقوع این سرزمین آماده کرد و از سویی یک بار دیگر اراده مصر را برای پر رنگ بودن حضورش
در تعیین سیاستهای منطقه به جهانیان نشان داد.
مصر بالاخره عملاً قوانين تردد بين اين کشور و نوار غزه را آسان کرد. طبق قوانين جديد، تردد برای کودکان، زنان و مردهای بالای سن ۴۰ سال آزاد است. مردان زير اين سن هنوز باید درخواست مجوز عبور بدهند و کليه مسافران بايد کارتهای شناسايی مخصوص ساکنان غزه را که توسط اسراييل صادر میشوند به همراه داشته باشند.
در پی اين تصميم بسياری از فلسطينیها توانستند بدون درد سر و آزادانه، پس از چهار سال وارد خاک مصر بشوند.
اين تصميم که شديداً با مخالفت دولت اسراييل همراه بود، سه ماه پس از سقوط دولت حسنی مبارک به اجرا گذاشته شد. اسراييل و مصر هر دو زمانی مرزهايشان را بروی نوار غزه بستند که کنترل اين منطقه به دست حماس افتاد. اسراييل همچنان معتقد است که بازگشايی اين مرز، وارد کردن اسلحه به اين منطقه را آسان میکند. اما دولت مصر اطمينان خاطر داده است که تمامی ترددها در سرتاسر اين نوار مرزی شديداً کنترل و بازرسی خواهند شد.
جان دانیسون (Jon Donnison) از خبرگزاری بی بی سی معتقد است که اين تصميم مصر از لحاظ سمبوليک دارای اهميت بسياری است. اين تصميم نشانه ديگری است که رهبران جديد مصر، قصد جدی برای تاثير بر روابط بين منطقهای در خاور ميانه را دارند.
اسراييل اما با اعتراض به اين عملکرد مصر اعلام کرده که اين رویه نگرانیهای امنيتی برای آن کشور بوجود میآورد. اما پيش بينی میشود با نزديک شدن انتخابات در مصر، اين تغيير سياسی با اقبال عمومی روبرو خواهد شد چرا که با احساس همدردی عمومی مصريان با ساکنان غزه همسويی دارد.
در راستای وضع قوانين تردد جديد مصر اعلام کرده که مرز کشورش با غزه از ساعت ۹ بامداد تا ۲۱ شامگاه، به جز روزهای جمعه و ديگر تعطيلات، باز خواهد بود. گرچه اين مرز هنوز بروی ترددهای تجاری بسته است، اما انتظار میرود، آزادی تردد، تاثير مثبت قابل توجهی بر اوضاع اقتصادی غزه بگذارد.
روز شنبه، به طور تقريبی ۴۰۰ فلسطينی برای ورود به مصر بر سر مرز گرد آمده بودند. اين در حالی است که پيش از اين تنها ۳۰۰ نفر در روز با مجوز قانونی، اجازه تردد بين دو کشور را داشتند.
خبرگزاری اسوسيت اعلام کرده که يکی از اولين کسانی که در اين روز از مرز گذر کردند، زنی ۲۷ ساله به نام وارد لبا بوده که قصد داشته برای مداوای پزشکی به قاهره برود. از ديگر مسافران فلسطينی اين روز علی نحلا است که از تغيير رويه مصر بسيار خشنود به نظر میآيد. او به خبرنگاران گفته:" البته! ( که راضیام) اين تنها راه خروج از غزه به جهان است. احساس ما اين است که هر روزه در زندانی بزرگ زندگی میکنيم. حالا اما خيالمان راحتتر است و میشود آسانتر زندگی کرد. بچههای من آرزوی ديدن جاهای ديگری به جز غزه را دارند."
اين تغيير رويه چيزی حدود يک ماه پس آن صورت پذيرفت که با نفوذ مصر، پيمان همبستگی ميان حماس و فتح امضا شد. اقدامی که باز اسراييل به آن معترض شد.
لازم به ذکر است که فتح دولت کرانه باختری را در دست دارد و حماس دولت در نوار غزه را.
مفســران معتقدند که اين تصميم، تاثير به سزايی بر روند انتخابات آتی مصر خواهد گذاشت. چرا که عموم مصریها نگران سرنوشت مردم نوار غزهاند. پيش از اين، تصميم حسنی مبارک بر منع تردد در مرز نوار غزه از منفورترين سياستهای آن دولت در بين مردم به شمار میآمد.
سال گذشته، اسراييل ورود آذوغه و کالای اوليه به غزه را کمی آسانتر کرد، اما کمبود اين اقلام هنوز به شدت در منطقه به چشم میخورد.
در سال ۲۰۱۰ ميلادی، کميته بين المللی صليب سرخ، اعلام کرده بود که بستن مرزهای غزه، سند آشکاری از زير پا گذاشتن قوانين اوليه بين المللی حقوق بشر است.
در اين بين گفته میشود که صدها تونل زيرزمينی برای قاچاق کالاهای مورد نياز، در سراسر مرز غزه با مصر وجود دارد.
______________
منبع: خبرگذاری بی بی سی(BBC). به قلم: جان دانیسون:(Jon Donnison)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر